25 tipov ako zväčšiť v dome priestor

Ani rozlohou malý obytný priestor nemusí znamenať stratu komfortu, či pocit stiesnenosti. Nasledujúce kreatívne tipy a triky vám pomôžu opticky zväčšiť každú menšiu miestnosť. 25 tipov, pomocou ktorých zväčšíte aj ten najmenší priestor vo vašom dome, či byte.

Nedostatok priestoru - pohovka medzi stenamiAko zväčšiť priestor

Už usporiadanie nábytku v menšom dome, či byte tak, aby nezavadzal a plnil pritom svoj účel, vyžaduje istú mieru vynaliezavosti. Ak zároveň túžite dosiahnuť aj vizuálny dojem väčšieho priestoru, mali by ste celé rozloženie najprv dôkladne naplánovať. Vezmite teda pero a papier, alebo rovno začnite nový projekt v  špecializovanom programe (online zadarmo) a pustite sa do práce. 

Plán vám poskytne pevné orientačné body, uľahčí rozhodovanie a ušetrí čas i námahu. Pripravte sa na to, že samotná realizácia bude, aj s dobrým plánom, pravdepodobne systémom v štýle pokus-omyl. Môžete kombinovať viacero nápadov a vždy si nechať určitý čas na vyskúšanie. Podnety pre ďalšie úpravy a vylepšenia sa potom sami objavia postupom času.





PLÁN

1.   Funkcia miestnosti

Ako prvé zvážte, čo má byť hlavný účel danej miestnosti, ktorý býva pri malých priestoroch často dvojaký. Bude spálňa zároveň aj pracovňou? A kuchyňa spoločenskou miestnosťou? Koľko ľudí bude miestnosť užívať v tom istom čase? Získate tak základnú predstavu o potrebe voľného miesta, ako aj dominantných kusoch a typoch nábytku.
 

2.  Stredobod pozornosti

Nájdite, alebo určite si centrálny objekt pozornosti v miestnosti. Môže ním byť televízor, väčšie okno, či krb. Zvyšné zariadenie sa potom snažte sústrediť okolo neho.
 

3.  Väčšie kusy nábytku ako priorita

Najprv porozmýšľajte nad polohou väčších kusov nábytku (posteľ, pohovka). Umiestnenie ostatných, menších, prvkov im potom  prispôsobte. Posteľ by sa mala nachádzať minimálne 60 cm od stien a 95 cm od dverí, otváraných dnu.
 

4.  Voľba symetrie

Súmerne usporiadaný nábytok dodáva miestnosti charakter formálnosti. A naopak, asymetrické rozloženie vyznieva neformálne. Symetrii je vhodné venovať zvýšenú pozornosť najmä v jedálni, kde je výsledný dojem najviac badateľný.
 

5.  Kadiaľ bude prúdiť pohyb?

Dôležitá otázka, predovšetkým pri miestnostiach s dvoma dverami. V ceste dráhy pohybu by nemali stáť žiadne prekážky a nemala by viesť ani cez priestor, vyhradený na sedenie. Každý priechod pomedzi kusy nábytku by mal mať šírku aspoň 1 meter.
 

6.  Udržujte komfort

Myslite na dostatok priestoru okolo skladacieho nábytku po rozložení. Rovnako i na to, aby boli vypínače lámp, či konferenčné stolíky vždy pohodlne na dosah.

7.  Zbavte sa zbytočností

Plánovanie zariadenia domu, alebo bytu môže byť aj dobrou príležitosťou na inventúru starých vecí. Tých nepotrebných sa konečne zbavíte a tým užitočným nájdete nové miesto, aby boli poruke.
 

REALIZÁCIA

 

8.  Posuňte nábytok od stien

Netlačte nábytok automaticky čo najbližšie k stenám, môže to vyvolávať pocity stiesnenosti. Ak ho odsuniete len o pár centimetrov, budú sa steny javiť opticky ďalej. Vzniknutý priestor pritom nemusí zostať nevyužitý - medzi pohovku a stenu môžete napríklad vložiť dlhší úzky stolík.
 

9.  Pruhované vzory

Poťahy, či koberce pruhovaných vzorov dokážu vizuálne predĺžiť priestor. Tento efekt ešte umocníte, ak budú mať pruhy rovnakú šírku a kontrastné farby. Orientované by mali byť v smere dĺžky (nie šírky) miestnosti. Do úvahy pripadajú aj vertikálne pruhované tapety, ktoré zasa vzďaľujú strop.
 

10. Odraz v zrkadle

Strategicky zavesené zrkadlo nielenže odráža viac svetla a farieb, ale dodáva priestoru aj rozmer hĺbky. Ideálne umiestnenie je priamo oproti oknu, alebo dverám. Ak je zrkadlo väčšie, prípadne pokrýva celú plochu od podlahy k stropu, môže vytvoriť prekvapivú ilúziu šírky.
 

11.   Priehľadné materiály

Výhodou priehľadných materiálov je, že, hoci zaberajú rovnakú plochu ako nepriehľadné, pôsobia oveľa nenápadnejšie. Okrem toho aj rozptyľujú svetlo, čo pomáha dotvárať voľnejšiu, vzdušnejšiu atmosféru.
 

12.  Obrazy vešajte nižšie, poličky vyššie

Strednú časť stien sa snažte ponechať čo najprázdnejšiu, budú tak vyzerať vyššie. Obrazy vešajte skôr nadol a poličky viac smerom k stropu.
 

13.  Zmeny uhlov umiestnenia

Nemajte obavy experimentovať a skúste posunúť niektoré kusy nábytku šikmo vzhľadom k stene. Uhol by mal navádzať pohľad na stredobod pozornosti v miestnosti, napríklad televízor. Dosiahnete tak prirodzený dojem rozľahlosti.
 

14. Oddelené osvetlenie

Namiesto jedného veľkého zdroja osvetlenia vyskúšajte v priestore rozmiestniť viacero menších stolových a stojacích lámp. Jednak tým zlákate zrak pozorovateľa k viacerým bodom a zároveň docielite aj osvetlenie inak tmavých kútov. Oboje stupňuje pocit priestrannosti.
 

15.  Uvoľnite priestor pred oknami

Plochy pred oknami a presklenými dverami udržujte voľné. Prienik denného svetla a prepojenie s vonkajším prostredím sú žiadúce v každom obydlí, no menšie domy a byty zároveň aj rozširujú.
 

16. Knižnica

Dvojaký účel bude plniť aj knižnica, postavená popri celej stene zhora nadol a roztiahnutá do strán. „Zvýši“ strop a „odtlačí“ steny od seba a popritom poskytne extra skladovací priestor.
 

17.  Odhaľte nohy

Účinným vizuálnym trikom je voľba nábytku na nožičkách. Keď vidno pod kreslá, gauč a podobne, izbe to pridáva na šírke. A naopak, ak je napríklad pohovka celou plochou na zemi, blokuje pohľad a môžete sa cítiť ako v obkľúčení.
 

18. Multifunkčné a skladacie kusy

Nábytkový dizajn oplýva multifunkčnými produktmi, ktoré nešetria len miesto, ale dodávajú aj charakter. Či už sú to rozkladacie sedacie súpravy, ottomany alebo konferenčné stolíky, každý si tu iste nájde to svoje.
 

19. Koberec

Výber koberca je príležitosťou pre kreativitu. Pomôcť rozšíreniu miestnosti môže viacero malých koberčekov. Vytvárajú akoby oddelené plochy, čím priestor opticky rozdeľujú – ideálne riešenie pre garsónku.
Do miestností s nepravidelným pôdorysom sú zasa vhodné celoplošné koberce rezané na mieru, ktoré priestor zjednocujú.
 

20.  Zoradenie doplnkov podľa odtieňov

Knihy, alebo oblečenie uložené postupne podľa farebných odtieňov, navodzujú zdanie prúdenia a pohybu. Okrem zväčšenia tak miesto aj oživia.
 

21.  Zasúvacie dvere

Pri štandardných dverách na pántoch treba vždy počítať so zónou, potrebnou na ich otváranie. Stratám sa tu dá vyhnúť priechodmi bez dverí, alebo kompromisom – elegantnými zasúvacími dverami.
 

22.  Dekorácie – menej je viac

Pravidlom pri dekorovaní malého interiéru je, že veľa malých vecí ho zbytočne zapratáva. Lepšie je menej väčších kusov. Rozmernejší obraz, alebo sochu môžete pokojne zvoliť ako dominantný bod celého priestoru.
 

23.  Farebná škála

Koordinácia zvolených farieb – stien, nábytku, či podlahy – nedotvára len celkovú harmóniu, ale aj priestrannosť. Výsledkom farieb toho istého odtieňa sú plynulosť a ucelenosť. Pri kontrastných farbách naopak riskujete, že vyvolajú pocity určitého napätia.
 

24.  Dlhé závesy

Závesy sú výrazným dekoračným prvkom, ktorý ponúka farbu, vzor i textúru. Poslúžia aj k zvýšeniu miestnosti, ak ich zavesíte na garnižu čo najbližšie k stropu a budú siahať až po zem. Pri odostretých závesoch potom dbajte na to, aby neprekrývali okná a neblokovali denné svetlo.
 

25.  Vstavaný nábytok

Do stien vstavané skrine a šatníky, či idylický posed vložený do okenného výklenku, tento prístup vám v miestnosti zabezpečí pokojnú plynulosť a viac voľného miesta.
 
  • heluz.png
  • stavmat.png
  • isover.png
  • buderus.png
  • csob.png
  • schiedel.png
  • xella.png
  • porfix.png
  • kontrakting.png
  • wieneberger.png
  • bramac.png
  • rigips.png
  • baumit.png
  • velux.png
  • schneider.png
  • inels.png
  • elid-air.png
poradime-vam