Vyvarujte sa týchto 12 chýb spojených so sťahovaním

Ani sťahovanie domácnosti nemusí byť dôvodom k panike, ak vopred viete, na čo sa pripraviť.

Sťahovanie a krabice v rodinnom dome.Sťahovanie bez starostí

Sťahovanie obyčajne nepatrí k obľúbeným, či túžobne očakávaným, udalostiam. Presúvanie celej domácnosti zaberá čas, značnú námahu i výdavky navyše a k tomu môže byť aj veľmi stresujúce. Preto, ak sa v najbližšom čase chystáte presťahovať, zvážte radšej vopred, na čo sa pripraviť, aby ste si veci zjednodušili a všetko prebehlo hladko. Začať môžete tým, že sa vyhnete nasledujúcim chybám, ktoré zvyknú sťahovanie zbytočne komplikovať.


1. Nebuďte si istí, že to zvládnete sami

I keď sa sťahujete len v rámci mesta a dúfate, že si hravo poradíte aj bez cudzej pomoci, snažte sa predsa len zistiť čo najviac o ťažkostiach, ktoré vás môžu očakávať. Podľa toho si potom doprajte dostatok času na plánovanie. Nechcete, napríklad, skončiť s plne naloženou dodávkou a tretinou škatúľ stáť na chodníku pred domom, ani so seknutím v krížoch, alebo privysokým účtom za benzín. Všetko dobre premyslite a ak vám zostanú pochybnosti, obráťte sa radšej na profesionálov.

2. Nedôverujte každému, kto ponúka sťahovacie služby

Na to, aby vám niekto zabezpečil bezproblémové presťahovanie, nestačí, že má inzerát a je majiteľom nákladného auta. Lepšie je zorientovať sa podľa hodnotení predošlých zákazníkov, alebo osobných odporúčaní. Mali by ste si aj dopredu preštudovať zmluvné podmienky, najmä ohľadom extra poplatkov, rozsahu zodpovednosti, poistenia, postupu pri reklamácii a náhrade prípadných škôd.

3. Nespoliehajte sa, že sťahovacia služba bude mať voľný termín

Jedna vec je vybrať si dôveryhodnú sťahovaciu firmu a druhá, pri už i tak časovo dosť náročnom plánovaní, je dohodnúť sa na termíne. Populárny servis môže byť plne rezervovaný na niekoľko mesiacov dopredu, hlavne v letnom období, kedy sa sťahuje najviac ľudí. Pokúste sa preto zaistiť si pevný termín čo najskôr.

4. Nezaväzujte sa bez riadneho odhadu ceny

Ak ste kompletné sťahovanie ešte nikdy neabsolvovali, je veľmi pravdepodobné, že nemáte ani realistickú predstavu o všetkých faktoroch, ovplyvňujúcich jeho konečnú cenu. K tým základným patria vzdialenosť, veľkosť transportného vozidla (závisí od obytnej plochy), objem nákladu, počet poschodí a cena za parkovanie. Doplnkové služby môžu tvoriť balenie a dodanie obalových materiálov, montáž a demontáž nábytku, upratovanie po sťahovaní, likvidácia odpadu, skladovanie a poistenie. Dobrým spôsobom, ako získať hodnoverný odhad ceny, je obhliadka pracovníkom sťahovacej služby, zmluvu však podpíšte, až keď bude obsahovať detailný rozpis služieb.

5. Nezačínajte baliť predtým, ako všetko pretriedite

Sťahovanie je skvelou príležitosťou na to, aby ste sa zbavili prebytočných vecí. Nielenže ušetríte čas, námahu a peniaze, ale odpadnú vám aj starosti, čo s nepotrebnými vecami v novom dome. Tak neváhajte a skôr, než začnete baliť, venujte vytriedené veci príbuzným a ľuďom v núdzi, alebo ich skúste predať.

6. Neopomeňte vytvorenie zoznamu sťahovaných vecí

Podrobný zoznam vášho inventára vám počas sťahovania príde vhod hneď pri viacerých príležitostiach. Užitočný bude pri balení, keď treba efektívne menežovať celkový objem a naplno využiť priestor v škatuliach. Dôležité je nezabudnúť označiť a zaznamenať aj samotné škatule. Takto aktualizovaný zoznam sa potom zíde aj pri monitorovaní nakladania a vykladania, aby ste sa uistili, že nič nechýba. V týchto momentoch vždy zachovajte rozvahu a nenechajte sa unáhliť pracovníkmi sťahovacej služby.

7. Neberte balenie na ľahkú váhu

Čo sa samotného balenia týka, dôkladne si rozvrhnite, ako ho zrealizujete. Ohľad berte na spotrebu škatúľ a iných baliacich materiálov, ale aj na váhu jednotlivých kusov, ktoré budete prenášať. Dajte pozor na krehké veci, tekutiny a nebezpečné látky. Nábytok premerajte a rozhodnite sa, či je nutné ho demontovať. Do úvahy pritom berte aj to, v akom poradí budete veci vykladať a rozmiestňovať v novej domácnosti.

8. Nezabudnite si zbaliť veci na prežitie

Pri balení počítajte s tým, že môžu nastať neočakávané situácie, ako sú časový sklz pri vybaľovaní, či dočasná nedostupnosť bežných služieb a energií v novom bydlisku. Zvlášť si zabaľte hygienické potreby, lieky a vodu pre celú rodinu, nožnice na otváranie škatúľ, pyžamo, laptop, jedlo pre psa, či mačku, kávu a podobne. Po ruke majte peňažnú hotovosť na drobné výdavky, ako vyplatenie donáškového jedla.

9. Nezverte cennosti sťahovacej službe

Väčšina z nich pravdepodobne aj tak nevezme zodpovednosť za prepravu cenností a tá bude preto zrejme vo vašej réžii. Či sú to šperky, krištáľ, porcelán, elektronika, alebo trebárs víno, určite nešetrite na obaloch. V prípade, že zvolíte tvrdšie a trvácnejšie materiály, môžu obaly neskôr nájsť využitie aj na iné účely.

10. Neodsúvajte domácich miláčikov na vedľajšiu koľaj

V procese neustáleho pohybu, fyzického i mentálneho, spojeného so sťahovaním sa ľahko stane, že zabudnete na komfort vášho verného spolubývajúceho. A ide pritom o jednu z mála vecí, ktoré nemôžete len tak vložiť do škatule a naložiť na dodávku. Zariaďte mu pohodlie, zásobu potravy a psom a mačkám riadne označenie, keby sa v novom prostredí zatúlali. Pripravte sa tiež na to, že zvieratám chvíľu potrvá, kým sa adaptujú.

11. Nezanedbajte ani prepravu izbových rastlín

Podobne aj pri izbových rastlinách môže transport v nákladnom aute spolu s nábytkom a škatuľami pôsobiť stresujúco, alebo viesť k ich poškodeniu. Rastliny pred prepravou podľa potreby zabaľte a umiestnite do pevných kvetináčov. Po vyložení im zasa poskytnite čas a priestor na aklimatizáciu.

12. Nenechávajte presmerovanie pošty na poslednú chvíľu

Zmenu adresy by ste mali v dostatočnom predstihu nahlásiť u všetkých inštitúcií, s ktorými ste v pravidelnom kontakte. Alternatívou je doplnková poštová služba (tzv. „Časové doposielanie“), ktorá zabezpečuje automatické preposielanie zásielok na novú adresu.

  • heluz.png
  • stavmat.png
  • isover.png
  • buderus.png
  • csob.png
  • schiedel.png
  • xella.png
  • porfix.png
  • kontrakting.png
  • wieneberger.png
  • bramac.png
  • rigips.png
  • baumit.png
  • velux.png
  • schneider.png
  • inels.png
  • elid-air.png
poradime-vam